دیس تایمی چیست و چه علائمی دارد ؟

یکی از اختلالات جدی و ناتوان کنند ، اختلال افسردگی پایدار یا دیس تایمی می باشد که بسیاری از نشانه های افسردگی اساسی را در خود دارد . 

یکی از اختلالات جدی و ناتوان کنند ، اختلال افسردگی پایدار یا دیس تایمی می باشد که بسیاری از نشانه های افسردگی اساسی را در خود دارد . بر اساس نظر مشاور روانشناس اختلال دیس تایمی از اختلال افسردگی اساسی یا پایدار ، شدت کمتری دارد اما نسبت به آن مزمن تر است و فرد زمان طولانی تری را در این اختلال می ماند . در واقع کسی که دچار دیس تایمی می گردد ، خوی افسرده پیدا می کند و به همین دلیل زمانی که به یک روانشناس مراجعه می کند در بسیاری از موارد این اختلال با اختلال افسردگی اساسی اشتباه گرفته می شود ، زیرا بسیاری از علائم آن یکسان است . در حوضه روانشناسی دیستایمی زیر شاخه افسردگی اساسی محصوب می شود بر همین اساس افرادی که دچار افسرده خویی هستند ممکن است در صورت عدم درمان به موقع دچار افسردگی اساسی شده و درمان برای این افراد سخت تر می باشد .

عوامل ایجاد کننده دیس تایمی

در تحقیقات انجام شده هنوز دلیل قطعی بابت ایجاد کننده دیس تایمی یا سایر انواع افسردگی وجود ندارد اما بر اساس گزارشاتی که مشاور خانواده ایرانی ارائه نموده ، در خانواده هایی که والدین و یا نسل های گذشته دچار افسردگی بوده اند ، احتمال بروز افسردگی در فرزندان آن خانواده بالا تر است . بر همین اساس می توان احتمال ارژی بودن این اختلال را در نظر گرفت . برخی از افراد نیز که سابقه خانوادگی در افسردگی ندارند به نظر می رسد در مدار های مغزی یا مسیر سلول های عصبی ، عملکردی غیر طبیعی دارند دارند که باعث بروز افسردگی در آنها می شود . از دیگر عوامل عمده در بروز دیس تایمی می توان به مواردی همچون : بیماری های مزمن ، استرس بالا در زندگی ، دارو های نامتناسب و مشکلات فردی و اجتماعی ، اشاره نمود .

شایع ترین نشانه های اختلال دیس تایمی چیست ؟

-          نا امیدی مداوم : افرادی که دچار دیستایمی هستند در نا امیدی مداوم به سر می برند که این نا امیدی برای آنها ایجاد غم می کند ، این افراد معمولا حدود 2 سال دچار این حالت به صورت مداوم می باشند و این نا امیدی در صورت عدم درمان به موقع در مراکز مشاوره تهرانی تبدیل به عدم علاقه به انجام همه کار هایی که فرد در زندگی انجام می داده می شود و روند طبیعی زندگی فرد را به شدت مختل می کند .

-          تغییر در اشتها : یکی دیگر از بارز ترین نشانه های دیس تایمی افزایش یا کاهش وزن 5 در صدی فرد مبتلا به این اختلال  می باشد که فرد توانایی کنترل آن را ندارد . این تغییر اشتها را می توان به پر خوری عصبی یا بی اشتهایی عصبی تعبیر نمود که فرد نمی تواند آن را کنترل کند .

-         تحریک پذیری : تحریک پذیری بالا از دیگر نشانه های اختلال افسردگی پایدار می باشد . افراد دیس تایمی به راحتی با کوچکترین موردی دچار خشم می شود یا با تغییرات احساسی ممکن است شروع به گربه کردن کنند در حالی که خود دلیل اصلی آن را نمی دانند و اطرافیان را نیز نسبت به این حالت خود دچار سر در گمی می کنند .

-         مشکلات توجه و تمرکز : معمولا افراد مبتلا به دیس تایمی توانایی تمرکز بر موضوعات را از دست می دهند و نمی توانند حتی نسبت به موضوعات مهم زندگی خود تصمیم مناسبی اخذ نمایند زیرا ذهن آنها دائم پرش داشته و توجه آنها از مسئله مزبور به موضوعات جزئی پرت می شود .

-         تمایل به خودکشی : افمار مربوط به مرگ یا خودکشی ، برنامه ریزی برای خودکشی و اقدام برای خود کشی در بین افرادی که دچار اختلال دیس تایمی هستند بسیار دیده می شود . به همین جهت معمولا خانواده و اطرافیان این افراد باید دائما مراقب وضعیت آنها باشند و کنترل مناسبی نسبت به آنها داشته باشند .

آیا اختلال دیس تایمی قابل درمان است ؟ متخصصین چگونه این اختلال را در فرد تشخیص می دهند ؟

به صورت کلی متخصصین روانشناس و درمان گران بر اساس علائمی که فرد از خود بروز می دهد و انجام تست های روانشناسی می توانند اختلال دیس تایمی را تشخیص دهند و حتی در مواردی دیده شده افرادی که به روانشناس قبل ازدواج برای اقدام به ازدواج مراجعه می کنند ، به دلیل داشتن نشانه های افسردگی پایدار ابتدا به یک روانشناس بالینی ارجاع داده شده تا پس از درمان مناسب برای ازدواج اقدام کنند . از مونه درمان هایی که برای این افراد پیشنهاد می شود می توان به موارد زیر اشاره نمود :

روان درمانی : استفاده از روانکاوی و درمان های شناختی-رفتاری معمولا برای درمان اختلال دیس تایمی پیشنهاد می شود که در آن ریشه یابی مسئله و آموزش مهارت های مقابله ای مناسب برای کنار آمدن با زندگی روزمره و به چالش کشیدن مسائلی که فرد نسبت به آنها باور های غلط و منفی دارد ، استفاده می شود . این این شیوه درمان همراهی مراجع و خانواده وی می تواند بسیار کمک کننده باشد تا فرد به سبک زندگی سالم باز گردد .

دارو درمانی : برخی از روانشناسان برای تسهیل و سرعت بخشیدن به درمان بیماران مبتلا به دیس تاسمی استفاده از دارو درمانی را زیر نظر روانپزشک به بیماران خود توصیه می کنند . استفاده از دارو های ضد افسردگی و آرامبخش می تواند باعث شود تا فرد در روان درمانی بهتر عمل کرده و درمان وی سریع تر شود . متخصص روانپزشک با در نظر گرفتن سلامت روان فرد و شدت اختلال در وی دارو های متناسب با فرد که عوارض کمتری نیز دارند را تجویز می کنند . البته باید توجه داشت که دارو های ضد افسردگی ممکن است چند ماه طول بکشد تا فواید خود را نشان دهند .

نویسنده : غزاله البهشتی

تلفن : 22593216 – 22795735

 

 

 

آدرس : قیطریه – بلوار کاوه جنوب – نرسیده به خیابان دولت – نبش کوچه اخلاقی غربی – پلاک 29 – طبقه3